POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen tästä
Politiikka

EU-parlamentti on monien arvojen sulatusuuni – "Tärkeintä olisi, että parlamentissa pysyisi Eurooppaa rakentava enemmistö"

Euroopan parlamentti ryhmittyy toukokuun vaalien jälkeen poliittisten kantojensa mukaan. Arvokartalla näkyy laaja kirjo poliittisia ryhmiä kommunisteista äärioikeistoon. Oikeistopuolueiden paikka­määrän ennustetaan kasvavan.
Juha Roininen
Liisa Jaakonsaari päätti 10 vuoden meppiuransa tänä keväänä.

Euroopan parlamentin perinteiseen arvojärjestykseen povataan muutoksia, kun EU-kriittisten puolueiden kasvu sekä brexit laittavat parlamentin puoluekartan uuteen uskoon. Ennusteiden mukaan EU:n perustamisesta asti hallinneet parlamenttiryhmät ovat menettämässä paikkojaan, kun taas EU-skeptiselle äärioikeistolle lupaillaan vaalivoittoa.

EU-kriittisten oikeistopuolueiden odotetaan saavan jopa kolmanneksen kaikista paikoista.

Kaikki EU-vaaleilla valitut mepit kuuluvat johonkin poliittiseen ryhmään, ja parlamentissa niitä on tällä hetkellä kahdeksan. EU-vaalien jälkeen ryhmien määrä voi muuttua.

Arvokarttaa yritetään venyttää kahdesta eri suunnasta. Toisella puolella Italian oikeistopopulistisen puolueen Lega neuvottelee uutta, suurta oikeistoryhmää Euroopan parlamenttiin, ja toisaalla Ranskan presidentin Emmanuel Macronin edustama puolue La République En Marche (LREM) pyrkii muodostamaan EU:n yhtenäisyyttä edistävän liberaaliryhmän.

Sen lisäksi Britannian eurovaaleissa näyttää menestyvän nopeaa EU-eroa kannattava brexit-ryhmä, joka voisi lyödä hynttyyt yhteen Italialaisen Viiden tähden liikkeen kanssa. Uusia ryhmiä muodostetaan siis jo nyt kulisseissa, mutta toden teolla vasta vaalien jälkeen.

Ryhmien kirjo Brysselissä on Suomen parlamenttia huomattavasti suurempi.

Siinä missä Suomen puolueiden arvot ovat suhteellisen lähellä toisiaan, Euroopan parlamentissa on poliittisia ryhmiä aina kommunisteista äärioikeistoon, jonka tavoite on hajottaa EU:ta sisältäpäin.

Jos EU-parlamentin poliittisten ryhmien arvomaailmoissa on entistä jyrkempiä eroja, päätösten tekeminen ja koalitioiden muodostaminen voivat hankaloitua.

Yhteisiä kantoja lainsäädäntöaloitteisiin pitää lähteä hakemaan eri suunnista ja asia kerrallaan, uransa kymmenen vuoden jälkeen Euroopan parlamentissa päättävä europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) uskoo.

”Se on selvä, että meille tulee entistä enemmän pienempiä ryhmiä eivätkä parlamenttia hallitse enää pelkästään EPP ja demarit. Olisihan se erikoista, jos puoluerakenteet eivät muuttuisi, kun maailma muuttuu. Se kertoo siitä, ettei parlamentissa ole niin vahvasti kokoavia näkemyksiä, jotka pitäisivät isot ryhmät yhtenäisinä.”

”Tärkeintä olisi, että Euroopan parlamentissa pysyisi Eurooppaa rakentava enemmistö”, Jaakonsaari toivoo.

Jos äärioikeisto muodostaa yhden suuren ryhmän, se pystyy vaikuttamaan EU-parlamentin päätöksentekoon tehokkaammin kuin nykytilanteessa, jossa oikeisto on jakautunut useaan ryhmään. Oikeistoryhmillä ja kansallisilla puolueilla on kuitenkin sävyeroja siinä, ovatko ne EU-kriittisiä, muukalaisvastaisia vai kansallismielisiä.

Jaakonsaari epäilee, ettei yhteisen suuren äärioikeistokoalition rakentaminen ole itsestään selvää. Ryhmien sisältä löytyy eroavaisuuksia.

”Oikeistopuolue EFDD:n sanomana olivat aiemmin pelkästään brexit, EU:n lopettaminen ja ’kansanäänestykset kaikkiin maihin’, mutta nyt sävy on muuttunut, kun Viiden tähden liike Italiasta tuli mukaan. Muutama vilpitön maailmanparantakin löytyy äärioikeistolaisten joukosta.”

”Enää oikeistoryhmissä ei puhuta, että EU:sta pitäisi välttämättä erota, vaan ne pikemminkin haluavat muuttaa unionia kaltaisekseen. Vaikea sanoa, mitä se käytännössä sitten tarkoittaa.”

Vastavetona EU-kriittisille ryhmille myös liberaalivoimat vahvistuvat. Alden hajoamisesta on puhuttu jo pitkään, kun Ranskan yhdeksi suurimmaksi puolueeksi noussut LREM on kertonut tavoittelevansa uutta EU-myönteistä ryhmittymää parlamenttiin.

Alden johtaja Gyu Verhofstadt toivoo poliittista yhteistyötä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Nähtäväksi jää, aikooko Macron suostua Verhofstadtin kelkkaan vai kenties lähteä muodostamaan täysin uutta poliittista kerhoa.

Jaakonsaaren mukaan Alde edustaa EU-ryhmistä liberaaleja sekä tiukkaa federalismia.

”Liberaaliin rintamaan kuuluvat Alden lisäksi EU-myönteinen enemmistö: sosiaalidemokraatit, vihreät, GUE/NGL ja osa EPP:stä. Vihreät ja S&D äänestävät näistä eniten yksimielisesti.”

EPP-ryhmään mahtuu konservatiivisia ja liberaaleja arvoja. Esimerkiksi EU:n yhdentymistä vastustava oikeistopopulisti, Unkarin pääministeri Viktor Orbán kuuluu EPP-ryhmään.

”Perhettä käsittelevissä kysymyksissä ryhmän kanta usein hajoaa, mikä tekee siitä konservatiivisen”, Jaakonsaari kuvailee.

Myös sosiaalidemokraattien riveissä on havaittavissa sävyeroja. Yhteistyö ryhmän sisällä on pelannut Jaakonsaaren mukaan kuitenkin hyvin.

”Ranskan sosiaalidemokraattien alamäki on johtanut siihen, että puolue on tiukentanut linjaansa. Siksi ranskalaisten kanssa on ollut viime aikoina vaikeampaa tehdä töitä. Tämä on ollut pettymys, sillä ennen Ranskan sosialistit olivat johtotähtiä, mutta nyt he ovat jämähtäneet omalle planeetalleen.”

Enää oikeistoryhmissä ei puhuta, että EU:sta pitäisi välttämättä erota, vaan ne pikemminkin haluavat muuttaa unionia kaltaisekseen, Liisa Jaakonsaari sanoo.

MT kysyi kultakin Euroopan parlamentin poliittiselta ryhmältä sen tärkeimmät arvot ja prioriteetit tulevalle viiden vuoden vaalikaudelle. Viisi ryhmää vastasi kyselyyn.

Vasemmiston konfederaatioryhmä GUE/NGL

Vasemmistoryhmä GUE/NGL:n jäsenet työskentelevät suojellakseen työntekijöitä, maahanmuuttajia ja syrjäytyneitä, hillitäkseen rahoitusmarkkinoita, torjuakseen ilmastonmuutosta ja puolustaakseen sukupuolten tasa-arvoa.

”Näemme itsemme äänenä ihmisille, jotka eivät usein saa ääntään kuuluviin poliittisen vallan keskuksissa ympäri Eurooppaa”, ryhmä vastaa MT:lle.

Suomesta ryhmään kuuluu vasemmistoliitto.

Sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D

Parlamentin toiseksi suurin ryhmä S&D mainitsee tärkeimmiksi arvoikseen demokraattisen Euroopan ja turvallisuuden ja työllisyyden turvaamisen. ”S&D-ryhmä pyrkii puolustamaan liberaalin yhteiskuntamme perusarvoja.”

Ryhmä sanoo taistelevansa nuorisotyöttömyyttä vastaan ja haluaa varmistaa, että kaikille löytyy työpaikka ja vähimmäistulo myös silloin, kun työmarkkinat muuttuvat teknologian kehityksen myötä.

Sosiaalidemokraatit haluavat taklata EU:ssa yleistyneitä veropetoksia.

”Veronkierto ja veropetokset ovat nousseet huolenaiheeksi niin EU:ssa kuin maailmanlaajuisesti.”

SDP kuuluu S&D:hen.

Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä

Vihreät kertoo kannattavansa ihmisoikeuksia, edistävänsä ilmastoasioita ja rakentavansa vahvaa kansalaisyhteiskuntaa.

”Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä erottuu selvästi valmiudellaan Euroopan laajuisiin, välttämättömiin ilmastotoimiin. Erotumme parlamentin muista ryhmistä tasa-arvoasioissa ja avoimuudessa.”

Suomalaisista puolueista vihreät kuuluu ryhmään.

Juha Roininen
Euroopan parlamentti järjestäytyy jälleen kesällä.

Euroopan kansanpuolueen ryhmä EPP

EPP mainitsee ryhmänsä prioriteeteiksi toimivan talouden ja kansalaisten turvallisuuden. Ryhmä kertoo vaikuttaneensa useiden uudistusten kautta siihen, että EU:n sisäinen ja ulkoinen turvallisuus ovat parantuneet viime vuosina.

Ryhmä kertoo tehneensä työtä myös työllisyysasteen nostamisen, investointien kasvun sekä unionin menestyksekkäiden kauppaneuvotteluiden eteen. ”Viisi vuotta sitten, kun nykyinen parlamentti aloitti, työttömyysaste EU:ssa oli 10,2 prosenttia. Tällä hetkellä se on noin 6,5 prosenttia.”

EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä, ja kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat osa sitä.

Euroopan konservatiivit ja reformistit ECR

ECR:n toiveena on realismi kaikessa EU:n päätöksenteossa. ”Komission tulisi olla vähemmän poliittinen ja kohdella kaikkia jäsenmaitaan yhtäläisesti. Sen pitäisi tehdä vähemmän mutta parempaa lainsäädäntöä.”

Ryhmä ei usko, että jäsenmaiden sisäinen integraatio olisi välttämättä paras vaihtoehto EU:n kehitykselle, vaan kaikkia yhdentymistä lisääviä toimia tulee pohtia tarkasti. ”Olemme integraation ja EU-skeptisyyden välimaastossa.”

ECR on Euroopan parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä.

Perussuomalaiset on kuulunut ECR:ään mutta tehnyt yhteistyötä uuden äärioikeistoryhmän perustamiseksi muun muassa italialaisen Legan ja ranskalaisen Kansallisen liittouman kanssa.

MT ei saanut vastausta Aldelta, EFDD:ltä eikä ENF:ltä.

Alde kertoo julkaisussaan, että sen visio perustuu vapaaseen, demokraattiseen, yrittäjähenkiseen, vauraaseen, kestävään ja yhtenäiseen Eurooppaan, joka on avoin muulle maailmalle. Perustana on vapaa liikkuvuus. Myös ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja demokratia ovat merkittäviä arvoja. RKP ja keskusta kuuluvat Aldeen.

EFDD:n toiveena on vahvistaa Euroopan historiallisia, perinteisiä, uskonnollisia ja kulttuurisia arvoja. EU-kriittiseksi mielletty ryhmä ei kannata EU:n yhdentymistä, ja sen mielestä päätöksissä pitäisi kuunnella kansalaisia. Ryhmää vetävät Britannian itsenäisyyspuolue ja Viiden tähden liike Italiasta.

ENF, johon kuuluvat esimerkiksi Ranskan entisen presidenttiehdokkaan Marine Le Penin Kansallinen liittouma -puolue, Itävallan Vapauspuolue sekä Italian Lega, ovat viestineet jyrkkää islaminvastaista linjaa ja vastustaneet maahanmuuttoa ja homoliittoja.

Lue myös:

Mistä teemoista EU-parlamentti jatkaa keskustelua seuraavalla vaalikaudellaan? Maatalousrahoitus yksi niistä

Jukka Pasonen

Euroopan parlamentin perinteiseen arvojärjestykseen povataan muutoksia, kun EU-kriittisten puolueiden kasvu sekä brexit laittavat parlamentin puoluekartan uuteen uskoon. Ennusteiden mukaan EU:n perustamisesta asti hallinneet parlamenttiryhmät ovat menettämässä paikkojaan, kun taas EU-skeptiselle äärioikeistolle lupaillaan vaalivoittoa.

EU-kriittisten oikeistopuolueiden odotetaan saavan jopa kolmanneksen kaikista paikoista.

Kaikki EU-vaaleilla valitut mepit kuuluvat johonkin poliittiseen ryhmään, ja parlamentissa niitä on tällä hetkellä kahdeksan. EU-vaalien jälkeen ryhmien määrä voi muuttua.

Arvokarttaa yritetään venyttää kahdesta eri suunnasta. Toisella puolella Italian oikeistopopulistisen puolueen Lega neuvottelee uutta, suurta oikeistoryhmää Euroopan parlamenttiin, ja toisaalla Ranskan presidentin Emmanuel Macronin edustama puolue La République En Marche (LREM) pyrkii muodostamaan EU:n yhtenäisyyttä edistävän liberaaliryhmän.

Sen lisäksi Britannian eurovaaleissa näyttää menestyvän nopeaa EU-eroa kannattava brexit-ryhmä, joka voisi lyödä hynttyyt yhteen Italialaisen Viiden tähden liikkeen kanssa. Uusia ryhmiä muodostetaan siis jo nyt kulisseissa, mutta toden teolla vasta vaalien jälkeen.

Ryhmien kirjo Brysselissä on Suomen parlamenttia huomattavasti suurempi.

Siinä missä Suomen puolueiden arvot ovat suhteellisen lähellä toisiaan, Euroopan parlamentissa on poliittisia ryhmiä aina kommunisteista äärioikeistoon, jonka tavoite on hajottaa EU:ta sisältäpäin.

Jos EU-parlamentin poliittisten ryhmien arvomaailmoissa on entistä jyrkempiä eroja, päätösten tekeminen ja koalitioiden muodostaminen voivat hankaloitua.

Yhteisiä kantoja lainsäädäntöaloitteisiin pitää lähteä hakemaan eri suunnista ja asia kerrallaan, uransa kymmenen vuoden jälkeen Euroopan parlamentissa päättävä europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) uskoo.

”Se on selvä, että meille tulee entistä enemmän pienempiä ryhmiä eivätkä parlamenttia hallitse enää pelkästään EPP ja demarit. Olisihan se erikoista, jos puoluerakenteet eivät muuttuisi, kun maailma muuttuu. Se kertoo siitä, ettei parlamentissa ole niin vahvasti kokoavia näkemyksiä, jotka pitäisivät isot ryhmät yhtenäisinä.”

”Tärkeintä olisi, että Euroopan parlamentissa pysyisi Eurooppaa rakentava enemmistö”, Jaakonsaari toivoo.

Jos äärioikeisto muodostaa yhden suuren ryhmän, se pystyy vaikuttamaan EU-parlamentin päätöksentekoon tehokkaammin kuin nykytilanteessa, jossa oikeisto on jakautunut useaan ryhmään. Oikeistoryhmillä ja kansallisilla puolueilla on kuitenkin sävyeroja siinä, ovatko ne EU-kriittisiä, muukalaisvastaisia vai kansallismielisiä.

Jaakonsaari epäilee, ettei yhteisen suuren äärioikeistokoalition rakentaminen ole itsestään selvää. Ryhmien sisältä löytyy eroavaisuuksia.

”Oikeistopuolue EFDD:n sanomana olivat aiemmin pelkästään brexit, EU:n lopettaminen ja ’kansanäänestykset kaikkiin maihin’, mutta nyt sävy on muuttunut, kun Viiden tähden liike Italiasta tuli mukaan. Muutama vilpitön maailmanparantakin löytyy äärioikeistolaisten joukosta.”

”Enää oikeistoryhmissä ei puhuta, että EU:sta pitäisi välttämättä erota, vaan ne pikemminkin haluavat muuttaa unionia kaltaisekseen. Vaikea sanoa, mitä se käytännössä sitten tarkoittaa.”

Vastavetona EU-kriittisille ryhmille myös liberaalivoimat vahvistuvat. Alden hajoamisesta on puhuttu jo pitkään, kun Ranskan yhdeksi suurimmaksi puolueeksi noussut LREM on kertonut tavoittelevansa uutta EU-myönteistä ryhmittymää parlamenttiin.

Alden johtaja Gyu Verhofstadt toivoo poliittista yhteistyötä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Nähtäväksi jää, aikooko Macron suostua Verhofstadtin kelkkaan vai kenties lähteä muodostamaan täysin uutta poliittista kerhoa.

Jaakonsaaren mukaan Alde edustaa EU-ryhmistä liberaaleja sekä tiukkaa federalismia.

”Liberaaliin rintamaan kuuluvat Alden lisäksi EU-myönteinen enemmistö: sosiaalidemokraatit, vihreät, GUE/NGL ja osa EPP:stä. Vihreät ja S&D äänestävät näistä eniten yksimielisesti.”

EPP-ryhmään mahtuu konservatiivisia ja liberaaleja arvoja. Esimerkiksi EU:n yhdentymistä vastustava oikeistopopulisti, Unkarin pääministeri Viktor Orbán kuuluu EPP-ryhmään.

”Perhettä käsittelevissä kysymyksissä ryhmän kanta usein hajoaa, mikä tekee siitä konservatiivisen”, Jaakonsaari kuvailee.

Myös sosiaalidemokraattien riveissä on havaittavissa sävyeroja. Yhteistyö ryhmän sisällä on pelannut Jaakonsaaren mukaan kuitenkin hyvin.

”Ranskan sosiaalidemokraattien alamäki on johtanut siihen, että puolue on tiukentanut linjaansa. Siksi ranskalaisten kanssa on ollut viime aikoina vaikeampaa tehdä töitä. Tämä on ollut pettymys, sillä ennen Ranskan sosialistit olivat johtotähtiä, mutta nyt he ovat jämähtäneet omalle planeetalleen.”

Enää oikeistoryhmissä ei puhuta, että EU:sta pitäisi välttämättä erota, vaan ne pikemminkin haluavat muuttaa unionia kaltaisekseen, Liisa Jaakonsaari sanoo.

MT kysyi kultakin Euroopan parlamentin poliittiselta ryhmältä sen tärkeimmät arvot ja prioriteetit tulevalle viiden vuoden vaalikaudelle. Viisi ryhmää vastasi kyselyyn.

Vasemmiston konfederaatioryhmä GUE/NGL

Vasemmistoryhmä GUE/NGL:n jäsenet työskentelevät suojellakseen työntekijöitä, maahanmuuttajia ja syrjäytyneitä, hillitäkseen rahoitusmarkkinoita, torjuakseen ilmastonmuutosta ja puolustaakseen sukupuolten tasa-arvoa.

”Näemme itsemme äänenä ihmisille, jotka eivät usein saa ääntään kuuluviin poliittisen vallan keskuksissa ympäri Eurooppaa”, ryhmä vastaa MT:lle.

Suomesta ryhmään kuuluu vasemmistoliitto.

Sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D

Parlamentin toiseksi suurin ryhmä S&D mainitsee tärkeimmiksi arvoikseen demokraattisen Euroopan ja turvallisuuden ja työllisyyden turvaamisen. ”S&D-ryhmä pyrkii puolustamaan liberaalin yhteiskuntamme perusarvoja.”

Ryhmä sanoo taistelevansa nuorisotyöttömyyttä vastaan ja haluaa varmistaa, että kaikille löytyy työpaikka ja vähimmäistulo myös silloin, kun työmarkkinat muuttuvat teknologian kehityksen myötä.

Sosiaalidemokraatit haluavat taklata EU:ssa yleistyneitä veropetoksia.

”Veronkierto ja veropetokset ovat nousseet huolenaiheeksi niin EU:ssa kuin maailmanlaajuisesti.”

SDP kuuluu S&D:hen.

Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä

Vihreät kertoo kannattavansa ihmisoikeuksia, edistävänsä ilmastoasioita ja rakentavansa vahvaa kansalaisyhteiskuntaa.

”Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä erottuu selvästi valmiudellaan Euroopan laajuisiin, välttämättömiin ilmastotoimiin. Erotumme parlamentin muista ryhmistä tasa-arvoasioissa ja avoimuudessa.”

Suomalaisista puolueista vihreät kuuluu ryhmään.

Juha Roininen
Euroopan parlamentti järjestäytyy jälleen kesällä.

Euroopan kansanpuolueen ryhmä EPP

EPP mainitsee ryhmänsä prioriteeteiksi toimivan talouden ja kansalaisten turvallisuuden. Ryhmä kertoo vaikuttaneensa useiden uudistusten kautta siihen, että EU:n sisäinen ja ulkoinen turvallisuus ovat parantuneet viime vuosina.

Ryhmä kertoo tehneensä työtä myös työllisyysasteen nostamisen, investointien kasvun sekä unionin menestyksekkäiden kauppaneuvotteluiden eteen. ”Viisi vuotta sitten, kun nykyinen parlamentti aloitti, työttömyysaste EU:ssa oli 10,2 prosenttia. Tällä hetkellä se on noin 6,5 prosenttia.”

EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä, ja kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat osa sitä.

Euroopan konservatiivit ja reformistit ECR

ECR:n toiveena on realismi kaikessa EU:n päätöksenteossa. ”Komission tulisi olla vähemmän poliittinen ja kohdella kaikkia jäsenmaitaan yhtäläisesti. Sen pitäisi tehdä vähemmän mutta parempaa lainsäädäntöä.”

Ryhmä ei usko, että jäsenmaiden sisäinen integraatio olisi välttämättä paras vaihtoehto EU:n kehitykselle, vaan kaikkia yhdentymistä lisääviä toimia tulee pohtia tarkasti. ”Olemme integraation ja EU-skeptisyyden välimaastossa.”

ECR on Euroopan parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä.

Perussuomalaiset on kuulunut ECR:ään mutta tehnyt yhteistyötä uuden äärioikeistoryhmän perustamiseksi muun muassa italialaisen Legan ja ranskalaisen Kansallisen liittouman kanssa.

MT ei saanut vastausta Aldelta, EFDD:ltä eikä ENF:ltä.

Alde kertoo julkaisussaan, että sen visio perustuu vapaaseen, demokraattiseen, yrittäjähenkiseen, vauraaseen, kestävään ja yhtenäiseen Eurooppaan, joka on avoin muulle maailmalle. Perustana on vapaa liikkuvuus. Myös ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja demokratia ovat merkittäviä arvoja. RKP ja keskusta kuuluvat Aldeen.

EFDD:n toiveena on vahvistaa Euroopan historiallisia, perinteisiä, uskonnollisia ja kulttuurisia arvoja. EU-kriittiseksi mielletty ryhmä ei kannata EU:n yhdentymistä, ja sen mielestä päätöksissä pitäisi kuunnella kansalaisia. Ryhmää vetävät Britannian itsenäisyyspuolue ja Viiden tähden liike Italiasta.

ENF, johon kuuluvat esimerkiksi Ranskan entisen presidenttiehdokkaan Marine Le Penin Kansallinen liittouma -puolue, Itävallan Vapauspuolue sekä Italian Lega, ovat viestineet jyrkkää islaminvastaista linjaa ja vastustaneet maahanmuuttoa ja homoliittoja.

Lue myös:

Mistä teemoista EU-parlamentti jatkaa keskustelua seuraavalla vaalikaudellaan? Maatalousrahoitus yksi niistä

Jukka Pasonen
LUE LISÄÄ