$esc.json('Jotain "muuta" tahan') Jotain "muuta" tahan Jotain "muuta" tahan
POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen tästä
Erä

Savon murre tuotti etelän nuorille hieman haasteita – valtakunnallisen MegaMetso-eräleirin haulikko- ja kiväärirasteilla nähtiin monta onnistumista

Eräleiri herätti Karkialammen entisen varuskunta-alueen Mikkelissä eloon viime viikolla.
Jere Lauha
Juha-Matti Korhosella Metsästäjäliiton Suur-Savon piiristä on pitkä kokemus talkootöiden tekemisestä Metso-leireillä. "Nuoret ja hyvä talkoolaisporukka saavat tulemaan näihin hommiin." Kuvassa Korhonen opastaa Kalle Lindbergiä ammuntarastilla, jossa piti ampua hyökkäävää karhua.

Suomen Metsästäjäliitto järjesti Mikkelissä viime viikon torstaista sunnuntaihin valtakunnallisen MegaMetso-leirin nuorille metsästäjille. Jos aikoo oppia ampumaan ja osumaan, on tärkeää saada hyviä neuvoja. Mutta mitä jos neuvonantajan puheista ei ymmärrä mitään, vaikka kuinka keskittyisi kuuntelemaan?

Yksi leirin vapaaehtoisista, kiväärirastia hoitanut Matti Westerlund Kuopiosta, tavasi savvoo, hiljoo ja kovvoo.

Ainakin yksi pääkaupunkiseudulta kotoisin ollut leiriläinen oli rohkeasti myöntänyt, että vaikka hän oli herkeämättä kuunnellut, hän ei ollut ymmärtänyt Westerlundin puhetta.

Murteesta huolimatta, tai ehkä sen ansiosta, kaikilla kiväärirasteilla kouluttajat olivat sekä selkeitä että napakoita ohjeissaan, ja se tuotti osumien muodossa tulosta.

MT:n toimittaja kiersi viime perjantaina kaikilla neljällä kivääriammuntarastilla, jotka jäljittelivät metsästystilannetta.

Kahdella rastilla ammuttiin pienoiskiväärillä. Toinen oli pahviketturasti, missä kettu oli paikallaan ja kulki sivuttain. Toisella pienoiskiväärirastilla ammuttiin kohti hyökkäävää pahvikarhua, joka liikkui kiskoja pitkin.

Kahdella muulla rastilla ammuttiin. 308-kaliiperin kiväärillä pahvista kaurista ja metsoa. Osumien merkiksi nousi joko punainen lätkä esiin tai pahvikuva kääntyi hetkeksi sivuttain.

Ammunnan lisäksi monipuoliseen leiriohjelmaan oli pyritty saamaan ajankohtaisia, nuoria metsästäjiä kiinnostavia koulutusaiheita kuten houkuttelupyynti, riistaruoka, jousimetsästys ja karhun metsästys. Leirillä nuoret pääsivät myös sosiaalisesta mediasta tuttujen alan ”starojen” oppiin", kertoi leirinjohtaja ja Metsästäjäliiton koulutuspäällikkö Henri Mutanen.

Leirillä vierailleita sosiaalisessa mediassa näkyviä hahmoja olivat muun muassa houkuttelupyyntiguru Aki S. Perälä ja karhunmetsästäjien Team Karhukopla.

Leiriläisten maksimimääräksi oli määritelty 200 14–17-vuotiasta nuorta. Leirille osallistui noin 60 nuorta.

"Enemmänkin olisi voinut tulijoita olla, mutta nyt järjestettiin paras mahdollinen leiri tälle joukolle", totesi Metsästäjäliiton nuorisovastaava Anna Haavikko.

Ensimmäinen MegaMetso-leiri oli kesä–heinäkuun vaihteessa Nurmeksessa vuonna 2016. Silloin leiriläisiä oli 130 ja ohjelma sai kiittävää palautetta.

"Myös tältä leiriltä kerätään palaute. Mikkelin leiriohjelma oli hyvin samansisältöinen kuin Nurmeksessa", Haavikko sanoi.

LUE LISÄÄ